اقتصادی

بازارگردان‌ها با معاملات الگوریتمی بورس را بهم می‌ریزند

روند بازار بورس – یک تحلیلگر بازار سرمایه گفت: با منابعی که بازارگردان‌ها در اختیار دارند و قدرتی که معاملات الگوریتمی به آنها می‌دهد، می‌توانند سهم را در پایین‌ترین قیمت خریداری کرده و در سقف قیمت بفروشند.

بیشتر بخوانید: یک پیش‌بینی از آینده بازار بورس

شاهین احمدی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به نحوه استفاده از معاملات الگوریتمی گفت: معاملات الگوریتمی، عملیاتی است که از سوی ربات‌ها انجام می‌شود و در قالب یک برنامه دارای دسترسی به هسته معاملات و به صورت خودکار، یک سری معاملات را انجام می‌دهد که این شیوه دارای یکسری مزیت‌هایی نسبت به انجام معاملات توسط انسان است؛ در حالیکه سهامداران خرد در نهایت می‌توانند تعداد محدودی نماد را در یک لحظه رصد کننداما معاملات الگوریتمی، قدرت پردازش بالایی دارند و می‌توانند به صورت همزمان، نمادهای بسیاری را رصد کرده و در هر یک از نمادها فرصت کسب سود فراهم کنند. در بازارهای بزرگ سهام دنیا اکنون این معاملات به حد غایت خود ( HFT یا HIGH FREQUENCY TRADING) رسیده اند.

تحلیلگر بازار سرمایه افزود: معاملات الگوریتمی می‌توانند با خرید و فروش‌های خود به سودآوری استفاده‌کنندگان کمک کنند؛ اما ایراد این شیوه آن است که معاملات الگوریتمی، از نظر دسترسی به این حجم از دیتاها و پردازش آن‌ها از انسان‌ها جلوتر هستند. بیاید یک مثال بزنم، فرض کنید شما نمادی دارید که صف خرید شده است اما هلدینگ یا شرکت سرمایه گذاری که مالک آن نماد هستند بر روی صفر تابلو معامله می‌شوند. الگوریتم‌ها این موقعیت آربیتراژی را بسیار زودتر از انسان‌ها تشخیص می‌دهند و به سراغ آن هلدینگ می‌روند. این مزیت الگوریتم هاست.

به گفته احمدی، در حال حاضر یکسری الگوریتم به خدمت بازارگردانها درآمده‌اند و بازارگردان‌ها به جای اینکه به صورت شخصی بازار را رصد کنند، به الگوریتم دستور می‌دهند تا منفی‌های سهم آنها را خریداری کرده و مثبت‌های سهم آنها را بفروشد؛ بر این اساس با توجه به اینکه بازارگردان به الگوریتم وصل شده و از منابع مالی قابل توجهی نیز برخوردار است، به راحتی می‌تواند سهم مدنظر خود را خریداری کرده و سهم دیگر را بفروشد، این درحالی است که به تازگی تمامی شرکتهای بورسی باید بازارگردان داشته باشند و به همین دلیل، بازارگردان ها می‌توانند سهم مشخصی را بازارگردانی کرده و پول را در اختیار الگوریتم قرار داده و دستور دهد که روی یک سهم مشخص، بازارگردانی صورت دهد؛ یعنی منفی‌ها را بخرد و مثبت‌ها را بفروشد و با پول زیاد، سهم را در قیمت پایین می‌خرد و در نرخ بالا می‌فروشد.

این تحلیلگر بازار سرمایه خاطرنشان کرد: با منابعی که شرکت‌های بازارگردان در اختیار دارند و قدرتی که معاملات الگوریتمی به آنها می‌دهد، می‌توانند سهم را در پایین‌ترین قیمت خریداری کرده و در سقف قیمتی بفروشند؛ بنابراین اگر بتوانند سهم را در رنج منفی ۵ بخرند و در مثبت ۵ بفروشند، سود نزدیک به ده درصدی نصیب آنها می‌شود و به نوسان چندباره روزانه منجر می‌شود.

وی اظهار داشت: در حال حاضر دو گروه الگوریتم در بازار سرمایه مشغول خرید و فروش هستند که یک گروه، مجوزهای نظارتی نهاد ناظر را گرفته‌اند و تحت نظارت سازمان هستند که برای این گروه در حال حاضر معاملات الگوریتمی بسته است ولی گروه دیگر بدون مجوز، همراه با دسترسی سامانه‌های معاملاتی، فعال هستند و عملیات انجام می‌دهند که اینها تحت نظارت هم نیستند؛ اما آمار رسمی از تعداد آنها وجود ندارد؛ علاوه بر آن الگوریتم‌هایی هم وجود دارند که به معاملات ختم نمی‌شوند و صرفاً پیشنهاد خرید می‌دهند. در واقع AUTO TRADE نیستند.

روند بازار

پایگاه خبری روند بازار با هدف اطلاع رسانی اخبار و رویدادهای ایران و جهان پس از کسب مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خردادماه سال ۱۳۹۷ فعالیت خود را آغاز کرد. بررسی روندهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، ورزشی و سیاسی از اهداف راه اندازی پایگاه خبری روند بازار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا