اقتصادی

سقوط درخواست سرمایه گذرای در ایران

ارزیابی از روند سرمایه گذاری خارجی در نیمه نخست سال جاری از افت سرمایه گذاری در بخش صنعت،‌معدن و تجارت به لحاظ حجم و ارزش حکایت دارد. براساس داده‌های اعلام شده در این مدت درخواست سرمایه گذاری به لحاظ تعداد افت ۷.۵ درصدی داشته و به لحاظ حجم افتی ۸۲.۷ درصدی را ثبت کرده است.

به گزارش روند بازار به نقل از اکوایران، در مدت زمان مورد بررسی ۳۸۲ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار سرمایه خارجی در بخش های مختلفی صنعتی، معدنی و تجاری صرف شده که این آمار نسبت به مدت مشابه سال شکل کاهشی داشته است. براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در نیمه نخست سال گذشته در مجموع ۷۹ طرح برای بخش صنعت، معدن و تجارت مصوب شده بود که این تعداد در سال جاری به ۷۳ طرح رسیده است. از سوی دیگر مجموع سرمایه گذاری خارجی مصوب در مدت مشابه سال قبل ۲ میلیارد و ۲۱۵ دلار بوده که این رقم در نیمه نخست سال جاری به ۳۸۲ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار رسید.
براساس آمار اعلام شده در مدت زمان مورد بررسی بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی به طرح های در مرحله اجرا اختصاص داشته است. سرمایه در نظر گرفته شده برای این بخش ۲میلیارد و ۳۳ میلیون دلار بوده که در مدت مشابه سال جاری به ۲۸۵ میلیون ۸۰۰ هزار دلار رسیده است. اما سهم طرح های در حال بهره‌بهرداری از سرمایه‌گذاری خارجی ۹۶ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار بوده که این رقم در مدت مشابه سال قبل برابر با ۱۸۲ میلیون دلار بوده است.


نحوه مشارکت سرمایه گذاری

داده‌های اعلام شده همچنین بیانگر آن است که در مدت زمان مورد بررسی ۹۹ میلیون ۷۰۰ هزار دلار از سرمایه گذاری به صورت «۱۰۰ درصد مشارکت خارجی» اختصاص یافته و سهم «مشارکت با شرکای داخلی (J.V.)» هم ۳۴ درصد بوده که برابر با ۲۲۷ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار بود. از سوی دیگر سهم «مشارکت معدنی،‌بیع متقابل و BOT» هم از سرمایه گذاری صورت گرفته برابر با ۱۵ درصد بوده و ۵۵ میلیون و ۲۰۰ هزار دلار سرمایه برای این بخش تخصیص یافته است.

کشورهای خارجی با بیشترین حجم سرمایه‌گذاری

با توجه به آمارهای اعلام شده این پرسش مطرح می شود که کدام کشورها بیشترین سهم سرمایه‌گذاری در ایران را داشته است؟ طبق همین گزارش، پنج کشوری که بیش از همه در ایران سرمایه‌گذاری کرده‌اند، به ترتیب عبارت از «افغانستان»، «چین»، «ترکیه»، «هند» و «امارات» بوده‌اند. افعانستان، بیشترین حجم سرمایه‌گذاری در ایران، معادل ۱۴۹.۸ میلیون دلار را داشته است. البته این در حالی است که بنا بر گزارش‌های رسمی، در سال جاری حجم صادرات کالا و خدمات از ایران به مقصد افغانستان حدود۳۰ درصد نسبت به میزان مشابه در سال ۱۴۰۰ کاهش یافته است.

چین دومین کشوری که بیشترین حجم سرمایه‌گذاری در ایران را داشته این کشور ۷۵.۵ میلیارد دلار در شش ماهه اول سال ۱۴۰۱ در ایران سرمایه‌گذاری کرده است.

سهم ترکیه هم از سرمایه گذاری در ایران در شش ماهه نخستین سال ۱۴۰۱، معادل ۳۳.۸ میلیون دلار بوده و به این طریق رتبه چهارم سرمایه‌گذاری خارجی در ایران را از آن خود کرده است. اما پنجمین کشور سرمایه گذار در ایران امارات بوده میزان سرمایه گذاری این کشور معادل ۲۰.۹ میلیون دلار است.

چهار گروه صنعتی جذاب

براساس آمار اعلام شده «صنایع ساخت چوب و محصولات چوب پنبه»، « ساخت مواد و محصولات شیمیایی»، «ساخت مواد و محصولات شیمیایی» و « ساخت فلزات اساسی» بیشترین سهم از سرمایه گذاری را به خود اختصاص داده اند.

براساس آمار اعلام «صنایع ساخت چوب و محصولات چوب پنبه، به استثنای مبل» در این مدت ۱۲۳.۲ میلیون دلار سرمایه خارجی جذب کرده است. گروه «استخراج کانسارهای فلزی، مبلغ ۶۷ میلیون دلار جذب سرمایه خارجی داشته‌اند. همچنین گروه ساخت مواد و محصولات شیمیایی» نیز در مدت نخست سال ۱۴۰۱سرمایه‌ای معادل ۴۳.۲ میلیون دلار جذب کرده‌اند و بالاخره در نهایت، به «گروه ساخت فلزات اساسی» نیز ۴۰.۹ میلیون دلار سرمایه خارجی اختصاص یافته است.

استان‌ها با بیشترین حجم سرمایه‌گذاری

شش استانی که بیشت از همه برای سرمایه‌گذاران خارجی جذاب بوده‌اند به ترتیب عبارت از استان‌های فارس با ۴۱ درصد جذب سرمایه، خراسان جنوبی با ۲۱ درصد جذب سرمایه، خراسان رضوی با ۱۵ درصد جذب سرمایه، هرمزگان با ۱۲ درصد جذب سرمایه و بالاخره تهران با ۱۱ درصد جذب سرمایه بوده‌اند.

روند بازار

پایگاه خبری روند بازار با هدف اطلاع رسانی اخبار و رویدادهای ایران و جهان پس از کسب مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خردادماه سال ۱۳۹۷ فعالیت خود را آغاز کرد. بررسی روندهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، ورزشی و سیاسی از اهداف راه اندازی پایگاه خبری روند بازار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا